top of page
Ontwerp zonder titel - 2022-06-29T152927.368.png

Je darmen overhoop?

Misbruik jij onbewust je spijsvertering?

Als meer mensen echt nadenken over hoeveel hun spijsverteringsstelsel elke dag voor hen doet, zijn ze misschien meer geneigd om beter voor hun spijsvertering te zorgen. Je spijsverteringssysteem heeft een enorme taak, want het breekt het voedsel af dat je eet om voedingsstoffen en energie beschikbaar te maken voor het lichaam en het is ook verantwoordelijk voor het afvoeren van ongewenste afvalstoffen uit het lichaam. Bovendien speelt je spijsverteringskanaal een belangrijke rol bij de immuniteit. Deze cellen aan de binnenkant van je spijsverteringskanaal helpen je lichaam te beschermen tegen bacteriële en virale indringers die je ziek kunnen maken.

Mogelijke oorzaken van onrust in je darmen.

Voeding.

In je darmen leeft een heel leger aan soldaten. Tenzij je leger volledig uitgehongerd of zelfs uitgestorven is omdat je ze niet de juiste voeding gegeven hebt. Je leger aan soldaten dient om je te beschermen tegen indringers zoals virussen en bacteriên. Maar ook om de muren naar je bloedvaten (darmwand) sterk te houden, opdat er geen ongewenste stoffen zoals toxines in je bloedbaan terecht komen. Toxines die in je bloedbaan vervoerd worden, worden bij een verminderde detoxificatie, opgeslagen worden in je weefsles zoals je gewrichten en spieren. Dat kan dan leiden tot pijnklachten. En zo is er een heel resem aan klachten die het gevolg kunnen zijn van een slap leger in je darmen. 

Een voedingsrijk en uitgebalanceerd dieet helpt alle lichaamscellen en je leger te voeden, inclusief die in jouw spijsverteringskanaal. In de meest algemene zin heeft wat je eet en de manier waarop je jouw leven leidt, invloed op de gezondheid van jouw spijsverteringsstelsel.  Verschillende soorten vezels, vocht, pre- en probiotica en regelmatige lichaamsbeweging helpen allemaal om je darmen blij te houden. Ongezonde of beperkte voeding  kunnen zorgen voor klachten in je darmen en van daaruit in je hele lichaam. 

​

Stress.

Wil je verbetering, pak dan ook meteen de oorzaak aan, en niet enkel de symptomen. 

Stress heeft een zeer negatieve invloed op de gezondheid van onze darmen. 

Stress zorgt voor een verhoogde hartslag, meer adrenaline en een sneller reactievermogen. Ideaal om je uit een beroerde situatie te halen. Dit heeft wel als gevolg dat er minder bloed naar de darmen gaat. De darmfuncties worden hierdoor vertraagd. Dit kan leiden tot verschillende darmklachten, zoals maagpijn, verstopping en een opgeblazen buik. Eens af en toe stress kan geen kwaad. Je lichaam krijgt de kans om terug te herstellen na een kort stressmoment. Maar als de stress chronisch wordt en je langdurig onvoldoende bloed naar de darmen krijgt, dan gaan de darmen schade oplopen. Hoe langer de stress, hoe groter de schade. 

Verborgen vormen van stress!

Stress betekent dat de draaglast groter is dan de draagkracht. Je hebt het gevoel dat je niet aan de eisen kunt voldoen die aan jou gesteld worden en voelt hierdoor spanning en druk. 

Situaties waarin je een beetje/’gezonde’ stress kunt ervaren zijn als je bijvoorbeeld nog bergen werk te verzetten hebt en de deadline steeds dichterbij komt. Of je ervaart vakantiestress omdat je morgen naar de zon vertrekt en de koffers nog niet zijn ingepakt. Of als er over een uur visite op de stoep staat en je moet nog beginnen met het huis opruimen. Maar er zijn een hele hoop situaties te bedenken waarin je ‘ongezonde’ stress kunt ervaren, zoals bij aanhoudende druk vanuit werk of school, stress bij financiële problemen of het overlijden van een naaste.

Er zijn ook situaties waarin je langdurig onder stress staat, zoals bij stress door je relatie of een scheiding, trauma, verlies, een hoge werkdruk of studiestress. Als je continu het gevoel hebt dat je onder spanning staat, of moet ‘vechten’ of ‘vluchten’ spreken we van chronische stress.

​

Verborgen stress!.

​

Te veel sporten, te zwaar werken, bepaalde medicijnen, te kort aan bepaalde voedingstoffen, te weinig slaap of rust, zijn allemaal vormen van stress voor het lichaam. Vaak denken we enkel aan werkdruk, of problemen in relaties, of tegenslagen dat ons stress geeft. Niets is minder waar. 

​

Een tekort aan B-vitamines, of bepaalde aminozuren, of gezonde vetten, of te veel aan medicijnen, of te intensief sporten, kunnen allemaal stress op de darmen veroorzaken.

 

Het is dus heel belangrijk te weten  welke vorm van strees invloed op je darmen heeft.  

​

​

bottom of page